Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: GANSHOREN, GASTVRIJE GEMEENTE, werd gestemd

zaterdag 9 juni 2018 door Gilles Labeeuw

«Voor een gastvrije gemeente - Rendons notre commune hospitalière» was het thema van de 11.11.11 campagne 2017-18, zoals voorgesteld in ‘Jumelage’ van sept. 2017 met de uitnodiging op het N-Z-Solidariteitsontbijt.

Zoals uitgelegd op de website www.gastvrijegemeente.be/ engageert een gastvrijegemeente zich op gemeentelijke schaal om een migrantenbeleid te voeren dat gegrond is op de gastvrijheid, op het respect van de mensenrechten en op de solidariteitswaarden, dit met concrete verbeteringen voor het onthaal van migranten en voor het sensibiliseren van de inwoners.

Rendons notre commune hospitalière Op de gemeenteraad van 31 mei werd eenstemmig de motie goedgekeurd, die samen door alle grote politieke partijen van de gemeenteraad opgesteld was. Zo sluit Ganshoren zich aan met de groep van 11 Brusselse gastvrije gemeenten (op 19).

De websites geven de gestemde teksten aan (in het Fr. voor Ganshoren), en de stand van zaken: 58 geëngageerde gemeentes met moties en 11 in besprekingen daarvoor aan de Fr. kant, meer dan 200 gemeentelijke projecten aan de Nl. kant (stand van zaken midden juni).

Te Ganshoren is gastvrijheid een oude traditie, ouder dan het Maximiliaan park, de genocide in Rwanda en de Chileense asielzoekers. Op 30 mei werd inderdaad een gedenkplaat op nr 24 in de De Cockstraat ingehuldigd, om te herinneren dat gastvrije inwoners daar gedurende W.O.II Adolphe Nysenholc verborgen hadden, die zo aan de nazi-Shoah kon ontsnappen (zie hier.)

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License