Jumelage Ganshoren Rusatira

Redactiewoord: schoolmaaltijd, jaarmarkt, fiets, Olympische Spelen, voor meer toekomst voor de jeugd van Rusatira

zondag 11 september 2016 door Gilles Labeeuw

Editorial

schoolmaaltijd, jaarmarkt, fiets, Olympische Spelen, voor meer toekomst voor de jeugd van Rusatira

’t Is gestart! De actie ’schoolmaaltijd – feeding school’ is als test in 5 scholen van Rusatira begonnen! Te herinneren (zie het redaktiewoord van juni) dat in Rwanda de ’secundary schools basic education’ een gratis basisvorming tot 18 jaar voorzien, maar met verplichte (betalende) middagmalen, wat een probleem van schooluitval voor de armste families veroorzaakt, en de sociale rol van de school beperkt. Het project van het Rwandese jumelagecomité en van de NGO Aprojumap is hier beschreven (zie foto’s)

De actie ’Rusatira feeding school’ zal aanwezig zijn op de ’Limal-Village-brocante’ op 28/8, met André Demarque ((lees)) , en op de Jaarmarkt van Ganshoren op 10 september (gemeentelijke tent voor de school ’Les Bambins’, Sorensenlaan).

Op 18 september (afspraak om 14u30 LaVilla) komt deze actie ook te sprake in de SPELENDERWIJZE WANDELING langs het Wandelpad van de Noord-Zuidsolidariteit [hier gaat een paneel].

Promenade de la solidarité Nord-Sud panneau 12

Hiermee worden onze aanmoedigingsacties voor de secundaire scholen in Rusatira-Kinazi vervolledigd: (zie art.) we kregen ook nieuws van de studenten die voor het schoolgeld geholpen worden, en die in 2015 met succes afgetudeerd zijn. Ze danken ons voor onze meerjarige steun, en voor de afstudeerpremie van 40€. Deze is zeer nuttig voor hun intrede in het actieve leven, of om op het begin van de hogescholen in september te wachten, ze dient bij de ene om met kleinvee te starten, en bij de andere voor de aankoop van een fiets om naar de cursussen in Butare te gaan.

De fiets als sport wordt in Rwanda meer populair sinds de oprichting van de ’Ronde van Rwanda’, en komt zelfs op de Olympische Spelen, met bij v. Adrien NIYONSHUTI, een overlevende van de genocide, die ’cycling academies’ voor de jeugd heeft gesticht. Het Rwandese sport wordt ook bij de marathon en bij het zwemmen vertegenwoordigd, en - niet te vergeten - bij de Paralympische Spelen van septembre 2016 met de vrouwelijke sitball (zittend volley). Een door de jumelage geholpen weeskind, Michel, student in het centrum voor gehandicapten van Gatagara, was zelfs lid van de Rwandese nationale ploeg sitball, zie www.ganshoren-rusatira.be/IMG/pdf/jour_aout15.pdf

Met sport en onderwijs bestaan veel mogelijkheden voor de toekomst van de jongeren van Rusatira-Kinazi!

Gilles Labeeuw.


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License