Jumelage Ganshoren Rusatira

Redactiewoord: 45 jaar vieren met «Samen sterker» en het schip stabiel houden, ook met tegenstrijdige winden!

dinsdag 28 maart 2017 door Gilles Labeeuw

Het programma voor de viering van het 45-jarig jubileum is vastgelegd, in Ganshoren (zie hiernaast) zoals in Rusatira.

En we hebben al tekeningen ontvangen van de scholen van Rusatira-Kinazi, met prachtige ontdekkingen.

Dit is goed nieuws voor iedereen die een ’noord-zuidhart’ heeft, en die vandaag geconfronteerd wordt met situaties die de noord-zuidsolidariteit benadelen: de terreuraanvallen en het wantrouwen die ze hebben gegenereerd, de opkomst van de ’terugtrekking in zichzelf’ met bruinachtige extreem-rechtse tinten en de neiging tot herbewapening, en de kleinigheden van democratie op alle niveaus.

Deze situaties hebben ook zeer concrete invloeden op de Belgische samenwerking: minder financiering, verlies van medefinancieringsgoedkeuring voor NGO’s die bekend staan ​​om hun goede werk. Gelukkig is ADA-ZOA gespaard (we kunnen hopen op een nieuw project in Rusatira in 2017). Maar de situatie in het gebied van de Grote Meren, met name in Burundi en Kivu, blijft een grote zorg.

Slechts één oplossing: het schip stabiel houden, de Noord-Zuid-solidariteit voortzetten, en bewust blijven. De tekeningen ontvangen van Rwanda illustreren het thema „Samen sterker”: coöperatieven, voetbalploegen, enz. De sociale projecten in Rusatira-Kinazi tonen concrete resultaten.

Maar jullie kunnen naar de Jumelageavond op 6 mei komen, en de tentoonstellingen van 6 tot 14 mei bezoeken, om kleine stappen voor meer solidariteit af te leggen!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License