Jumelage Ganshoren Rusatira

Redactiewoord: een tekenwedstrijd om het leven in het Zuiden beter te leren kennen

woensdag 21 juni 2017 door Gilles Labeeuw

Het tekenwedstrijd ’Samen zijn we sterker’ voor 45 jaar jumelage loopt tot einde. De diploma- en prijzenuitreiking heeft in Ganshoren al plaatsgevonden (zie maandblad) en de verzending met de beloonde Belgische tekeningen en met de diploma’s en prijzen voor Rusatira-Kinazi - samengesteld met de hulp van de gemeente en met giften - zal einde juni vertrekken (per schip, zoals in 2012: ’t is veilig en ’t kost minder).

Maar een blik op de tekeningen en de Rwandese deelnemers kan ons ook iets leren.

De jongeren van Rusatira-Kinazi leven in een veranderende wereld. Meerdere tekeningen zeggen hun hoop voor betere levensomstandigheden – voor woning, mobiliteit, gezondheid of informatica – dankzij het gemeenschappelijke werk in coöperatieven of dankzij het onderwijs in scholen die steeds beter worden. De prijzen die we verzonden hebben geven een aanmoediging op deze vooruitgangen, voor jongeren die in het plaateland wonen, zonder de voordelen van de stad (maar ook zonder de nadelen ervan). Wij hebben ze gevonden: voor de student elektronica, een zonnelamp waarmee een GSM ook kan geladen worden (een initiatief van onze partner ADA die ook een 5-jaar-project in Rusatira-Kinazi en omgeving laat starten). Zonrekenmachines. En ook tekengerief, omdat de tekeningen voor gerichte communicatie goed passen, zoals de panelen in Rwandese gezondheidscentra en scholen het aantonen, o.m. voor de AIDS-bestrijding.

Een blik op de namen van de Rwandese deelnemers brengt ook uitvindingen mee (zie maandblad). Deze voornalmen kunnen ons tot de cultuur en de geschiedenis van hun land inleiden (zie). Ze geven ook de kans om het feest van de naamgeving in Rwanda te leren kennen, dankzij de uitleg van onze Rwandese medeleden (zie ook). Ze herinneren ons ook dat sommige jonge moeders in het gezondheidscentrum van Rusatira het nodige soms missen om hun zuigelingen aan te kleren, noch voor het naamgevingfeest, noch voor later. We zullen enkele zuigelingenkleren aan de verzending toevoegen.

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License