Jumelage Ganshoren Rusatira

Redactiewoord: een geschenk voor de Feesten? Waarom geen boek om onze geesten voor het Zuiden open te stellen?

donderdag 16 november 2017 door Gilles Labeeuw

De Feestenperiode is begonnen, vanaf Sinterklaas tot aan Kerstsmis en Oudejaarsavond.

Jullie zoeken waarschijnlijk een passend geschenk? Ik doe hier een voorstel om alle moeilijkheden te vermijden, cholesterol, maagpijn, alcohol en alle slavernijen: het schenken van een boek! Om jullie geest en hart open te stellen, jullie verstand scherper te maken, en onze medemensen te leren kennen, is een boek over Noord-Zuidsolidariteit de koningsweg. Hierna drie voorstellen.

Eerst een boek dat vertelt over de Streek van de Grote Meren, met een (gedeeltelijk) autobiografische inhoud: «Klein Land/Petit Pays» van Gaël Faye (9,99 € NL bij Hollands Diep, Prix Goncourt des Lycéens de France 2016). De geschiedenis start in Bujumbura, in het milieu van de coöperanten die zich in deze mooie streek met hart en handen gevestigd hebben - men laat jullie kritisch zich over oordelen. De geschiedenis wordt door de ogen van een kind gevolgd, dat stap na stap ook de ’kleinigheden’ van de wereld uitvindt en dat vooral - als we het goed lezen - zijn diepe humanistische overtuiging deelt voor de vrede in Midden-Afrika.

Dan een boek over een meer algemeen voorwerp «Agir sur les évolutions démographiques/De demografische evolutie beheersen» van John May (7 € cf. //academie-editions.be/catalogue/61-evolutionsdemographiques.html ook op Youtube). Het gaat om een synthese van het werk van een wereldbekende Belgische demograaf, die een wetenschappelijke maar ook een humanistische achtergrond naar voren brengt, namelijk: de actuele bevolkingsgroei in Zwart Afrika is beheersbaar met inachtneming van de regels van de democratie en van de mensenrechten, met een mogelijkheid zelfs om het ‘demografische dividend’ uit te halen (meer details hierover).

Maar eindelijk worden jullie misschien aangetrokken door de dynamische schrijfstijl van Muhammad Yunus, Nobelprijs voor de Vrede (en Koning Boudewijnprijs) voor de creatie van het microkrediet met de Grameen Bank. Hij deelt ons zijn overtuigingen mee in het boek «Naar een economie met 3 nullen: nul armoede, nul werkloosheid, nul koolwaterstofuitlaat» (FR, JCLattès, 21,5 €). Een aanmoediging om na te denken en om mee te werken, we denken aan het project Live of aan de ondersteuning voor studenten in Rusatira-Kinazi.

Met deze drie reisgenoten wensen we jullie zeer prettige en solidaire eindjaarsfeesten!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License