Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: een Jumelage om het leven van de mensen in hun woonomgeving te verbeteren, kan en wil ook meehelpen aan de sociale cohesie en aan de actie Gastvrije Gemeente van 11.11.11

zaterdag 7 april 2018 door Gilles Labeeuw

De Belgisch-Rwandese avond van 10 maart heeft het getoond: het publiek, de vrijwilligers, de artiesten, stelden de diversiteit van oorsprongen en situaties van de bevolking van Ganshoren en omgeving voor, bij voorbeeld voor de Rwandees-Belgische bereiding van de exotische vruchtensalade, of met het optreden van de zanggroep Ivoor en Ebben.

Door Noord-Zuidactiviteiten op alle niveaus aan te moedigen (zie Jaarverslag 2017) draagt de Jumelage tot de sociale cohesie bij.

We konden dit ook bij ons bezoek in Rusatira in 1998 vaststellen, toen de voorzitter van het jumelagecomité tegen ons zei «dankzij jullie bezoek ontdek ik de mensen van de afgelegen sectoren van mijn gemeente».

Maar vandaag is het soms moeilijk om de sociale cohesie te handhaven. Geconfronteerd met geweld, racisme of fundamentalisme, aanbevelen sommige mensen het in zichzelf keren, en assimileren ze de vluchtelingen ... precies naar de gruwelen die ze ontvluchten. Ze vergeten dat - alhoewel wij alle miseries van de wereld niet kunnen onthalen - wij ons aandeel ervan kunnen verzekeren, zoals in 1954 met de Europadorpen (zie Pater Pire), in 1978 met de Chileense vluchtelingen (zie ’Terre d’Asile’ van Pierre Mertens), in 1994 met de Rwandese genocide.

Sinds 2016 vond Maggy Barankitsé, stichter van de Shalom-huizen in Burundi, asiel in Rwanda.

Wanneer de omstandigheden het vereisen, wordt een verstandig en respectvol onthaal van onze medemensen een noodzaak hier in het Noorden, als we logisch willen blijven met ons humanistische en humanitaire doel ginder in het Zuiden, namelijk het leven van de mensen beter maken, op de plaats waar ze wonen.

In Ganshoren ondersteunen we dus de 11.11.11-Campagne ’Gastvrije Gemeente - Commune hospitalière’ voor een rechtvaardig migratiebeleid (cf. Jumelage nr 9 p. 4). Afspraak dus op 18 april (zie „agenda” aan de rechter kant)!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License