Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: Afrika biedt ons mooie projecten voor!

vrijdag 18 mei 2018 door Gilles Labeeuw

Afrika stelt ons vandaag meerdere zichten voor. Maar buiten de gevechtsgebieden of klimaatproblemen - waarvoor het internationale gemeenschap niet altijd onschuldig is, ziet men ook acties en strijden voor meer ontwikkeling en meer humaniteit die onze bewondering verdienen.

In Afrika zelf gaan meerdere projecten voort om armoede en klimaatproblemen te bestrijden. Het project LIVE is een voorbeeld ervan.

Het project wordt geleid door de Belgische vzw ZOA-ADA (die, zoals haar naam het zegt, voor de Zelf-Ontwikkeling van Afrika werkt), en uitgevoerd door de Rwandese vzw APROJUMAP (Association pour la PROmotion des JUMelage et l’Amitié entre les Peuples). Het inspireert zich op de filosofie van ATD Vierde Wereld voor de armoedebestrijding: de ontwikkelingen laten realiseren door het werk en de bewustmaking van de arme mensen zelf.

Met deze reeks solidariteitsinstellingen is de eerste balans hier te vinden (het project begon in 2017).

In Europa zoals in Afrika gaan andere projecten door, over de strijd tegen de ziektes, voor een betere gezondheid, die heel gelukkig - en het is een noodzaak - op wereldvlak aangepakt worden. Vandaag is de meest frequente genetische ziekte op wereldvlak de drepanocytose, die de rode bloedcellen aantast, met ravage op de kindersterfte. Met ontsporing, met beenmergtransplantatie, bestaan serieuze mogelijkheden van verbeteringen. Om de ziekte beter te laten kennen en om meer hulp te krijgen, heeft Joseph Ndwaniye een sprookjesboek geschreven,, die op 17 juni in De Villa voorgesteld zal worden (zie meer info:.

Afrika biedt ons mooie projecten voor menselijke acties, laten we hieraan deelnamen!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License