Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: hongersnood stijgt in de wereld vlgs V.N., een reden om het N-Z-solidariteitsontbijt bij te wonen, op 7 okt. in Les Tarins

woensdag 19 september 2018 door Gilles Labeeuw

Begin september hebben agentschappen van de Verenigde Naties met de FAO (Food and Agriculture Organisation van de V.N.) hun verslag 2018 over de strijd tegen hongersnood gepubliceerd www.who.int/nutrition/publications/foodsecurity/state-food-security-nutrition-2018-inbrief-en.pdf

Slecht nieuws: voor het 3de opeenvolgende jaar is het aantal aan honger lijdende mensen gestegen, tot 821 miljoen mensen (+ 2% in 1 jaar), d.i. 1 mens op 9.

Zelfs met zeer moeilijk te onderzoeken banden b.v. tussen hongersnood en migraties, moet men vaststellen dat de aan hongersnood lijdende mensen per grote werelddelen zo uitzien:

39 miljoen mensen in Latijns Amerika en Caraïben, d.i. 6 % van 649 miljoen inwoners (cijfers van PRB.org )

515 miljoen mensen in Azië, d.i. 11,4 % van 4.536 miljoen inwoners

256 mijoen mensen in Afrika, d.i. 20,0 % van 1.284 miljoen inwoners, of 1 Afrikaan op 5 !

Ten opzichte van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 door de V.N. goedgekeurd werden en nul hongersnood in 2030 voorzien, betekent dit een stap achteruit. Het verslag geeft oorzaken aan: uiterste klimaatverschijnsels, oorlogen, economische crisissen, of te bescheiden familiebeleid.

Maar het verslag noteert ook sommige gebieden met verbeteringen, zoals de strijd tegen ontwikkelingsvertraging door ondervoeding bij kinderen tot 5 jaar, waarvan de frequentie met 8,5% in 3 jaar daalde.

Anders gezegd: er is hoop als wij actie voeren! Afspraak op 7 oktober in Les Tarins, tussen 8u30 en 11u, om de Noord-Zuidsolidariteit en 11.11.11 te ondersteunen, en om ons over de projecten in Rusatira te informeren (zie pag. 3 en pag. 4), bij een ontbijt met fair trade producten van ginder en ambachtelijke producten van hier!

Gilles Labeeuw.


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License