Jumelage Ganshoren Rusatira

redactiewoord: MET DE JUMELAGE HET AFRIKA VAN VANDAAG HERONTDEKKEN

dinsdag 11 juni 2019 door Gilles Labeeuw

REDACTIEWOORD

MET DE JUMELAGE HET AFRIKA VAN VANDAAG HERONTDEKKEN!

Bij de doelen van de Jumelage hoort de steun aan de socio-economische ontwikkeling van Rusatira-Kinazi, maar ook de culturele en vriendschapsuitwisselingen tussen de bevolkingen.

De geschiedenis van de jumelage zal onthouden dat deze uitwisselingen in de lente en de zomer van 2019 zeer rijk waren!

Eerst kwam de schoolreis naar Rusatira van 25 jongeren met hun leraressen Gwenaëlle en Laureline. Ze namen aan het sociale project LIVE deel (zie ‘Jumelage’ van mei), maar stelden ook vast dat sinds 2011 Kigali enorm ontwikkeld was, als een grote, goed onderhouden en propere stad, maar ook als een dure stad voor sommigen om daar te leven.

De verdeling van de pakken naar scholen op 8 mei was een geweldig moment van uitwisseling (zie hier).

Op 19 mei keken we met bijna 30 toeschouwers de film ’Onzekere toekomst / Lendemains Incertains’ over Burundi. Met de ernstige situatie van Burundi hebben we ontdekt dat er daar journalisten en filmmakers zijn die moderne technieken toepassen met grensoverschrijdende ideeën.

We zullen in dit tijdschrift zien (zie hier->art360#MTR) dat het Museum van Tervuren ook dit nieuwe Afrika voorstelt, met een kritische benadering ten opzichte van het koloniale verleden, en met een ruimte voor jonge Afrikaanse kunstenaars. Een bezoek is gepland.

Aanstaande zondag 30 juni, van 12 tot 18 uur, zal de jumelage op het Feest van het Leefmilieu aanwezig zijn, aan de ingang van het moeras van Ganshoren (parking voor het Kerkhof aan de Bosstraat). Kinderspelen en panelen zullen tonen hoe de milieuproblematiek in Rusatira (met het sociale project LIVE) en in Rwanda behandeld wordt.
We zullen het hebben over de verontrustende verdwijning van bomen, maar ook over de actie in scholen om de rol van bomen in de waterkringloop te leren kennen (zie ’Jumelage’ van maart).
We zullen het hebben over de plastiek zakken, die vroeger overal aanwezig en gevaarlijk waren (de geiten likten ze en verstikten) en die vandaag in heel Rwanda verboden zijn, voor inwoners zoals voor buitenlanders (zie eerste foto).

Op 30 juni wachten we dus op jullie in de Bosstraat om over het milieubewuste Afrika van vandaag te praten!

Gilles Labeeuw


Beginpagina | Contact | Overzicht van de site | |

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Contacten, maandblad, blog  De activiteit van de site opvolgen Archieven   ?

Site gebouwd met SPIP 2.1.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License